Presser varmeregningerne også på jeres budget derhjemme?
Tiderne lægger op til gentænkning af vores forbrug. Det gælder for så vidt alt, vi forbruger – men særligt også energien, der går til varme.
Ét af de områder, hvor du hurtigt vil kunne opnå nemme besparelser på varmeregningen, er med ordentlig isolering af huset. De fleste moderne huse har hulmur – og hvis hulmuren ikke er isoleret ordentligt, så er det heldigvis nemt at få fixet.
Læs med herunder, hvor vi fortæller mere om hvordan du får isoleret hulmuren på ny, samt om hvad du skal regne med at betale for det.
Få tjekket om din hulmur trænger til ny isolering
Hulmursisolering har en begrænset levetid. Med årene vil isoleringen falde lidt sammen, og miste noget af sin isoleringsevne. I disse tilfælde kan det hurtigt komme til at betale sig at få eftertjekket om hulmuren trænger til ny isolering.
Hvis du er i tvivl om hvorvidt din hulmur trænger til ny isolering, så er første skridt at få kontaktet et firma, der arbejder med isolering af hulmure.
Når du kontakter dem vil de komme ud og tjekke hulmurenes tilstand. Det kan de gøre på flere måder. Et infrarødt varmeapparat kan fx hurtigt vurdere, om der er for meget varme, der siver ud flere steder fra hulmuren.
Din hulmur kan også tjekkes mere manuelt. Her vil isoleringsfirmaet foretage nogle små prøveboringer ind i muren på udvalgte steder. Herfra kan de tjekke tilstanden på den nuværende hulmursisolering. Hvis isoleringen er faldet sammen, så kan det nemt ses af en erfaren fagperson.
At få isoleret hulmuren er nemt og hurtigt
Hvis hulmuren trænger til efterisolering, så er det heldigvis en relativ simpel proces. Alt, du skal gøre, er blot at få bestilt ny isolering af hulmuren fra et isoleringsfirma.
Efterisolering af hulmur kræver ikke det store anlægsarbejde. Du skal ikke være bange for store stilladser, der står i ugevis omkring muren – for det skal slet ikke til. Tværtimod fungerer efterisolering af hulmuren ved, at isoleringsfirmaet kommer ud, og pumper ny isolering ind i hulmuren.
Konkret borer de nogle huller udvalgte steder i murværket, og så pumper de efterisoleringen ind i hulmuren med en slange. Når hulmuren er fyldt godt op med ny isolering fuges hullerne til igen – og voilà! Så har du igen et hus, der kan holde jer varme og bekvemmelige til næste vinter.
Priser: Det koster det at få isoleret hulmuren
Nu til spørgsmålet, der naturligt dukker op på alles læber efter sådan en svada.
Hvad koster isolering af hulmuren?
Det er heldivis ikke dyrt. Som tommelfingerregel kan du regne med en pris på mellem 125 kr. og 200 kr. pr. m2 hulmur. Endnu en tommelfingerregel er, at for hver 10 m2 boligareal, du har i et etplans-hus, vil der være ca. 7 m2 hulmur. For et toplans-hus har du 14 m2 hulmur for hver 10 m2 boligareal.
Herfra er det samlede regnestykke nemt at udføre.
- Et hus i ét plan på 100 m2 vil have ca. 70 m2 hulmur. Prisen for efterisolering af hulmuren vil så være mellem 8.750 kr. og 14.000 kr.
- Et hus i ét plan på 200 m2 vil have ca. 140 m2 hulmur. Prisen for efterisolering af hulmuren vil så være mellem 17.500 kr. og 28.000 kr.
- Et hus i to plan på 100 m2 vil have ca. 140 m2 hulmur. Prisen for efterisolering af hulmuren vil så være mellem 17.500 kr. og 28.000 kr.
- Et hus i to plan på 200 m2 vil have ca. 280 m2 hulmur. Prisen for efterisolering af hulmuren vil så være mellem 35.000 kr. og 56.000 kr.
*Kilde omkring hulmursisolering og priser
Det kan du spare med en efterisolering af hulmuren
Hvor meget kan du så komme til at spare på varmeregningen, når du får efterisoleret hulmuren?
Svaret er faktisk ret komplekst at sige noget generelt om. Der er nemlig mange faktorer, der har en afgørende virkning på din situation. Hvad er din varmekilde? Hvor godt isoleret er resten af dit hus – loftet, vinduer, døre, osv.? Og hvad betaler du nu?
Faktisk kan vi ikke give et helt konkret svar på spørgsmålet.
Til gengæld kan vi sige med sikkerhed, at hvis din hulmur ikke er ordentligt isoleret, så kunne du lige så godt fyre for fuglene. Der er ikke nogen tvivl om, at hulmursisolering godt kan betale sig.
Du kan derfor betragte hulmursisoleringen som en investering. Ikke bare sparer det dig for ekstra varmeudgifter; men manglende hulmursisolering giver også ophav til kondens og fugtdannelse i husets organiske strukturer og indre rum. Dette er med til at nedbryde husets konstruktion, og med tiden vil du få problemer med mug, skimmelsvampe og råd.
Kort sagt: Vi kan ikke sige konkret hvad du kan spare med ny hulmursisolering. Men vi ved med sikkerhed, at du ikke har råd til at spare det væk, hvis hulmuren trænger.